Do zrobienia  pizzy będziesz potrzebował: 2 szklanki mąki pszennej, 25 gramów świeżych drożdży, 80 ml wody, odrobinę soli, 3 łyżki oleju roślinnego… Zaraz, zaraz, można to zrobić o wiele lepiej, klasa czwarta poznała najkrótszy przepis na najlepszą pizzę – Niemierzyńska  6.

Zdziwieni? Doprecyzujmy, na tej ulicy znajduję się stara piekarnia, w której klasa 4a miała okazję uczestniczyć w warsztatach tworzenia własnej pizzy. I było naprawdę super! Prawie trzy godziny zajęć minęły błyskawicznie. Porcjowanie i wyrabianie ciasta okazało się nie lada sztuką, …bo ciasta nie wolno “zmęczyć”. Dekorowanie dodatkami było błahostką, choć i tu niektórzy wykazali się wyjątkowym poczuciem smaku – wiadomo, pizza pięknie skomponowana będzie zdecydowanie lepiej smakować. Jeszcze tylko trochę czasu na “garowanie” (ciasto musi samodzielnie wyrosnąć w specjalnej komorze), 5 minut w piecu dyfuzyjnym (ufff jak gorąco – 300 stopni)  i… chwila prawdy – DEGUSTACJA! Nie da się ukryć, to najwspanialszy moment i szkoda, …że trwał tak krótko. Było fantastycznie! Warsztaty “U piekarzy” polecamy wszystkim.

p. Przemek

25.05.2017r. klasa 4a wraz z wychowawcą pojechała do piekarni „U Piekarzy”, by upiec i ozdobić swoje własne pizze. Pojechaliśmy tam z okazji Dnia Dziecka. Zajęcia prowadził cukiernik, więc pokazał nam specjalne urządzenia. Pan był bardzo miły, więc oprócz pizz mogliśmy ozdobić również nasze własne babeczki, a w tym samym czasie nasze pizze przebywały w garowni. Gdy już dostaliśmy swoje pizze od razu zaczęliśmy je jeść. Były bardzo pyszne. Na deser zjedliśmy swoje babeczki. Opuściliśmy piekarnię bardzo szczęśliwi i pełni wrażeń. Dziękujemy naszym rodzicom, że mogli sprawić nam taką przyjemność. Na pewno jeszcze nie raz upieczemy nasze własne pizze.

Anna Witkowska 4a