Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Dnia 8 listopada w klasach 1-3 zorganizowane zostały zajęcia edukacyjne mające na celu propagowanie zdrowego jedzenia oraz spożywania śniadań. Klasy przygotowały przepyszne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe posiłki. Niektóre klasy zrobiły sałatki, kanapki, inne przyniosły śniadania przygotowane w domu – niekiedy wspólnie z rodzicami, w których obowiązkowo znalazły się warzywa i owoce –świeże lub suszone. Każdy uczeń mógł się też poczęstować warzywami, które szkoła otrzymuje w ramach programu Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole”. To była świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla nauczycieli, dzięki której najmłodsi uczyli się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie wybraliśmy tę datę.
Najważniejsze cele programu:
- Zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
- Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.
Wszyscy mamy nadzieję, że działania podejmowane od najmłodszych lat przez naszych uczniów, przyniosą efekty w kształtowaniu postaw zdrowego i odpowiedzialnego żywienia w dorosłym życiu.
Krystyna Kubik – pedagog szkolny