Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

Dnia 8 listopada  w klasach 1-3 zorganizowane zostały zajęcia edukacyjne mające na celu propagowanie zdrowego jedzenia oraz spożywania śniadań. Klasy przygotowały przepyszne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe posiłki. Niektóre klasy zrobiły sałatki, kanapki, inne przyniosły  śniadania przygotowane w domu – niekiedy wspólnie z rodzicami, w których obowiązkowo znalazły się warzywa i owoce –świeże lub suszone. Każdy uczeń mógł się też poczęstować warzywami, które szkoła otrzymuje w ramach programu Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole”. To  była  świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla nauczycieli, dzięki której najmłodsi uczyli  się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie wybraliśmy tę datę.

Najważniejsze cele programu:

  1. Zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
  2. Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.

Wszyscy mamy nadzieję, że działania podejmowane od najmłodszych lat przez naszych uczniów,  przyniosą efekty w kształtowaniu postaw zdrowego i odpowiedzialnego żywienia w dorosłym życiu.

Krystyna Kubik – pedagog szkolny